8 statushouders opgeleid tot buschauffeur bij Keolis

21-12-2021
De afgelopen tijd volgden 8 statushouders, vluchtelingen uit onder meer Syrië en Irak, een leerwerktraject tot buschauffeur bij Keolis. Onlangs hebben zij hun opleiding afgerond. 6 van hen hebben besloten om definitief achter het stuur te kruipen. Dat betekent dat ze nu een vaste baan hebben als buschauffeur bij Keolis in de regio IJssel-Vecht.
Eigenlijk zouden nieuwe chauffeurs eind 2020 al in dienst treden. Door corona konden de examens helaas niet eerder doorgaan. Gelukkig beschikken de 8 geslaagden over een goede dosis doorzettingsvermogen. Ondanks de vertraging hebben ze de eindstreep gehaald. Dat levert hen een vast contract op. Daarmee kunnen zij een nieuw bestaan opbouwen in Nederland.
 
Keolis vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Het invullen van een deel van de vacatures door statushouders past bij die ambitie. Met het afronden van het leerwerktraject krijgt de vervoerder er 8 dankbare en gastvrije buschauffeurs bij.

Unieke samenwerking

Tijdens het traject behielden de deelnemers hun uitkering. Die stopt nu ze een vaste baan hebben. Deze ondersteuning werd gecoördineerd en gefinancierd door de uitkeringsinstanties. Het is uniek dat meerdere lokale uitkeringsinstanties samenwerken om de kandidaten deze kans te bieden. Deventer werktalent, Laborijn, Lucrato, Omzien, Tiem en WSP Food Valley vonden geschikte kandidaten voor het traject. NOA VU zorgde voor assessments op maat en Kreeft Opleidingen gaf de theorie- en praktijklessen in een elektrische lesbus.

Nederlandse taal

Voor Keolis was dit het eerste leerwerktraject voor statushouders. Daarbij is veel aandacht besteed aan de Nederlandse taal. Vaak is dat een drempel voor het vinden van een baan. Een taalcoach ondersteunde de kandidaten tijdens het traject. Hierdoor kregen ze het Nederlands, voor het dagelijks leven én voor het werk op de bus, beter onder de knie.

Buddy

Tijdens het leerwerktraject bood Keolis de statushouders een buddy aan. Een collega-buschauffeur die getraind is om met de nieuwe collega’s samen te werken en hen te begeleiden. De buddy dient als vraagbaak, maar helpt de nieuwe chauffeurs ook om sneller hun weg te vinden binnen het bedrijf. En ook nu ze in dienst zijn, kunnen de geslaagden blijven aankloppen bij hun buddy.

RTV Oost heeft met één van de nieuwe chauffeurs gesproken. Het volledige item bekijk je hier