Hoera! Feestelijke diploma-uitreiking voor maar liefst vijftien buschauffeurs Keolis

30-11-2019
Het in 2018 opgestarte BBL-opleidingstraject van Keolis Nederland werpt zijn vruchten af: vijftien buschauffeurs ontvingen op 29 november hun MBO niveau 2 diploma. Zij zijn daarmee de eerste lichting die dankzij het samenwerkingsverband tussen Keolis Nederland, ROC van Twente en Randstad in één jaar een baan en diploma hebben gekregen. De diploma-uitreiking vond plaats op ROC Twente in Almelo.
Het Beroeps Begeleidende Leerweg-opleidingstraject (BBL) kreeg vorig jaar nieuw leven ingeblazen door het hernieuwde samenwerkingsverband tussen de drie partijen. Een jaar lang doorliepen de BBL’ers het leertraject dat wordt bekroond met een MBO niveau 2 diploma én een baan tot buschauffeur. Vijftien van de achttien leerlingen zijn inmiddels werkzaam voor Keolis.

Unieke kans

Reden om het opleidingstraject weer op te starten is om toekomstige tekorten, onder andere vanwege de aanstaande uitstroom van pensioengerechtigde collega’s, in het openbaar vervoer op te vangen. Daarnaast brengen de partijen middels hun eigen expertise vraag en aanbod dichter bij elkaar. Keolis biedt op deze manier niet alleen jongeren, maar ook mensen, som met een afstand tot de arbeidsmarkt, een unieke kans: een betaalde baan én een MBO-diploma.

Een nieuw gezicht

Daan Penninga is één van de geslaagde chauffeurs. Met een leeftijd van 20 jaar is hij momenteel de jongste chauffeur van Keolis en zelfs de jongste buschauffeur van Nederland. "Dat ik de jongste was viel echter niet op de klas", zegt hij. "We hadden een hele leuke klas en waren, ondanks de uiteenlopende leeftijden, een echte groep. Altijd een goede sfeer en veel gezelligheid. Dat kwam ook omdat de opleiding soepel verliep. De theorie is goed te doen en we hebben goede begeleiding gehad tijdens het hele traject. Dat gaf ons veel inzichten en vertrouwen". Daan rijdt, net als de rest van zijn geslaagde collega's, al enige tijd zelfstandig op de bus. Tijdens zijn afwisselende diensten maakt hij veel mee. Soms zijn trouwe reizigers verrast als ze een nieuw gezicht achter het stuur zien. Dat vinden ze leuk en maken ze al snel een praatje met je om je beter te leren kennen. "Een oudere vrouw die regelmatig met de bus reist, kent me inmiddels en soms stopt ze me wat lekkers toe voor in de pauze. Dat zijn mooie momenten tijdens een dienst". 

Het opleidingstraject

Het BBL-leertraject bestaat uit drie tot vier maanden theoretische opleiding, waarbij de focus ligt op het behalen van het vakbekwaamheidsdiploma code 95 en rijbewijs D. Na deze periode krijgen de studenten een mentor aangewezen bij Keolis Nederland en worden ze klaargestoomd om zelfstandig aan de slag te gaan als buschauffeur. Voor het MBO-diploma gaan ze gedurende de rest van het jaar nog één dag in de twee weken naar school waar ze onder andere de vakken Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap en een moderne vreemde taal volgen.
 
Dit is de eerste lichting afgestudeerde BBL’ers, maar zeker niet de laatste. In de nieuwe concessie IJssel-Vecht, die ingaat per 13 december 2020, wordt het traject structureel aangeboden voor enthousiaste kandidaten. Op die manier biedt het samenwerkingsverband een kweekvijver met gemotiveerde jonge buschauffeurs in het nieuwe reisgebied waar tientallen nieuwe banen voor buschauffeur bijkomen.