Keolis behaalt trede 3 op de CO2 prestatieladder

14-6-2024
Vorige week ontvingen we het officiรซle certificaat dat hoort bij het behalen van trede 3 van de CO2 prestatieladder. Daar zijn we natuurlijk super trots op! Afgelopen periode hebben we veel werk verzet om te groeien op de ladder. Dat is met deze certificering gelukt.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ต๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—–๐—ข๐Ÿฎ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ฑ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ถ๐—ป?

De CO2 prestatieladder is een erkend hulpmiddel. Het wordt ingezet om inzicht te krijgen in het energieverbruik en de CO2-emissie van een organisatie. De CO2 prestatieladder is een “ladder” met een 5-tal niveaus, opklimmend van 1 naar 5. Per niveau zijn er eisen bepaald die worden gesteld aan de CO-2 prestaties van de organisatie. Daarnaast zijn er eisen opgesteld op het gebied van inzicht, reductie, transparantie en participatie. Deze certificering betekent dat wij de emissie van niveau 1 en 2 en de CO2-uitstoot van het “zakelijk reizen” in kaart brengen. Vervolgens kijken we hoe we dit kunnen verminderen.
 

De 3 niveaus

Niveau 1 emissies:
Dit zijn onze directe emissies, zoals brandstofverbruik van onze voertuigen en het (energie) gasverbruik op onze locaties. Oftewel de CO2-uitstoot die door middelen van de organisatie zelf wordt uitgestoten.

Niveau 2 emissies:
Dit zijn de indirecte emissies. Bijvoorbeeld energie die wordt ingekocht voor het elektriciteitsverbruik van de voertuigen en elektriciteitsverbruik van de gebouwen. Onder het zakelijk reizen vallen alle voertuigbewegingen die voor en tijdens het werk gemaakt worden. Zoals het reizen van de ene locatie naar de andere locatie voor bijvoorbeeld een overleg, een training een COR vergadering etc.

Niveau 3 emissies:
Op trede 3 van de CO2 prestatieladder is er inzicht in alles wat met CO2-emissie te maken heeft. De punten waar het meest op verbeterd kan worden zijn duidelijk en er zijn doelstellingen en acties vastgesteld om de CO2 uitstoot te verminderen, denk hierbij aan het gebruik maken van groene stroom, een vorm van het nieuwe rijden, het beter plannen van werkzaamheden, etc.
 

De volgende trede

We zijn er trots op dat we deze trede hebben behaald. Hiermee laten we actief zien dat Keolis Nederland zich bezighoudt met het verbeteren van haar CO2-footprint. Voor trede 4 van de CO2 prestatieladder wordt er verwacht dat de doelstellingen verder worden gelegd dan slechts je eigen organisatie. Met andere woorden: kijk in de keten / de branche. Hoe kan je die gebruiken om een positieve impact te maken? Met deze volgende stap gaan wij ons nu bezighouden.