Vak buschauffeur alleen voor mannen? Echt niet!

6-9-2018
Keolis Nederland eerste vervoerder met een actief ‘gender equality’-beleid

Bij alle Nederlandse vervoerders is het aandeel vrouwelijke buschauffeurs sterk ondervertegenwoordigd. “En dat is onterecht”, volgens Hanneke Ruiter, woordvoerder bij Keolis Nederland. “Het vak buschauffeur is juist bij uitstek geschikt voor vrouwen.”
 
De flexibiliteit en de mogelijkheden om parttime te werken, maken dat het beroep goed is te combineren met een gezin en/of hobby’s. “Bovendien horen we dat vrouwen het contact met reizigers en de zelfstandigheid aantrekkelijk vinden.”
 
Gender equality: iedereen is gelijk
Gemiddeld is bij Keolis Nederland 85% van de chauffeurs man. Het is de doelstelling om in 2018 te komen tot 20% vrouwelijke medewerkers. Hiervoor wordt een actief ‘gender equality’-beleid gevoerd. “Wij beschikken wereldwijd als eerste vervoerder over een ‘Certificaat Gender Equality European & International Standard’. Dat certificaat staat voor gelijke kansen en een gelijke behandeling van alle medewerkers, ongeacht etniciteit, geloof en sekse. Bij de werving van nieuwe medewerkers zijn diversiteit en verjonging daarom aandachtspunten.
 
Veel openstaande vacatures
Nu veel buschauffeurs tegen hun pensioen aanzitten, heeft Keolis Nederland veel openstaande vacatures. Maar de arbeidsmarkt wordt krapper. “We hopen door vrouwen enthousiast te maken voor het vak die krapte op te vangen”, aldus Ruiter.
 
Trots en passie staat voorop
Natuurlijk is het belangrijkste om vakmensen te vinden die met trots en passie een bus willen besturen. Of dit nu mannen of vrouwen zijn. Daarom is Keolis Nederland gestart met bbl-trajecten. Mensen die het vak buschauffeur willen leren en tegelijk alvast aan de slag willen, kunnen het werken en leren combineren. Na het afronden van de opleiding ontvangen ze MBO 2 diploma.

Bekijk ook onze eerder gemaakte video over gender equality bij Keolis Nederland: