Meer veiligheid door samenwerking
De huidige samenwerking tussen politie en de vervoersbedrijven voor het aanpakken en voorkomen van sociale (on) veiligheid heeft geleid tot goede resultaten; reizigers en personeel geven aan in onderzoeken dat zij zich over het algemeen veilig voelen. Ook is het aantal (strafbare) incidenten is afgenomen, is personeel meer bereid om incidenten te melden en de pakkans van daders is hoger geworden.
In totaal zijn er in 2017 1968 incidenten geregistreerd, 400 meer ten opzichte van 2016. Het aantal zwaardere incidenten waarvoor vaak aangifte wordt gedaan, is afgenomen, van 236 in 2016 naar 196 in 2017. Overige incidenten vallen onder bijvoorbeeld zwartrijden of overtreding van de huisregels, zoals voeten op de stoelen.
Door nauw overleg en een centrale incidentenregistratie is er een beter beeld van de (on)veiligheid rond stations en haltes. De inzet van toezichthouders of meer personeel zijn nu al beter afgestemd op plaatsen en tijdstippen waar het mogelijk onveilig wordt. En waar nodig treden partijen samen op.
Emile Broersma, directeur Rail & Operations Support bij Keolis Nederland vertelt: “ Keolis Nederland is erg tevreden over de positieve ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid in het OV, door optimale samenwerking en delen van informatie. Ook het feit dat er inmiddels boa’s kunnen worden ingehuurd draagt hieraan bij. Wat nog wel een serieus aandachtspunt is, is het feit dat de boa’s nog steeds niet landelijk bevoegd zijn. De beëdiging blijft beperkt tot slechts één politie éénheid. Dat werkt beperkend bij een concessie-overschrijdende inzet en genoemde inhuur mogelijkheden.”